Porovnání generací USB

usb_c_o_konektoru_intro2

USB-C

Univerzální konektor pro všechna zařízení

USB-C je oboustranný typ konektoru pro zařízení standardu USB a předpokládá se, že v následujících letech zcela nahradí všechny typy dříve používaných USB konektorů. V současné době se s ním setkáme zejména u notebooků Apple a u prémiových modelů notebooků a telefonů ostatních výrobců, proniká však už i do kategorie levnějších počítačů. Spolu s jeho rozšiřováním roste i nabídka příslušenství, které připojení pomocí USB-C konektoru podporují.

usb-c_intro

Samotný konektor USB-C negarantuje rychlost přenosu dat či maximální nabíjecí proud, který je schopen přenést. To je dáno USB standardem, pro který je daný kabel či zařízení navrženo. Setkat se tak můžeme například s USB-C kabely, které však podporují pouze standard USB 2.0 (rychlost 480 Mbit/s), stejně jako s kabely s podporou USB 3.2 Gen2x2 s rychlostí až 20 Gbit/s a s výhledem na podporu rychlosti až 40 Gbit/s s příchodem standardu USB 4.

Hlavní výhody USB-C konektoru

usb-c_medal

Univerzální

Kromě klasických USB zařízení je pomocí USB-C konektoru možno připojit i zařízení, která se nyní připojují pomocí HDMI, DVI, VGA nebo DisplayPort.

Oboustranný

Symetrická konstrukce USB-C konektoru umožňuje jeho přetočení o 180 stupňů podobně, jako u Apple konektorů Lightning. Výrazně tak zjednodušuje práci s USB-C kabely a příslušentvím.

Rychlý

Při použití rozhraní USB 3.2 Gen2 podporuje rychlost až 10 Gbit/s, tedy asi 1,25 GB za sekundu. Nyní navíc přichází standard USB 3.2 Gen2x2 s rychlostí až 20 Gbit/s a USB 4 přinese dokonce až 40 Gbit/s.

Výkonný

Na rozdíl od předchozích generací podporuje přenos proudu až 5 A. To při napětí 20V znamená 100 W pro vaše zařízení a umožňuje tak napájet třeba notebook.

Thunderbolt 3

Konektory USB-C využívá i nový standard Thunderbolt 3. Za předpokladu použití odpovídajícího kabelu dokáže Thunderbolt 3 přenést až 40 Gb za sekundu a je tedy 4x rychlejší než USB 3.2 Gen2. To jej předurčuje např. pro přenos obrazu v rozlišení 4K (60 Hz).

Přehled konektorů USB a Thunderbolt a používané standardy

usb2-a

USB 2.0 typ A

• rychlost až 480 Mbps
  • nejčastěji pro počítače, notebooky, flash disky, externí disky, myši, klávesnice a další příslušenství
usb2-b

USB 2.0 typ B

• nejčastěji pro tiskárny, skenery, externí 3.5" disky a externí mechaniky
 usb2_mini

USB 2.0 miniUSB

• rychlost až 480 Mbps
  • dříve často pro mobilní telefony, digitální fotoaparáty a externí disky
 usb2_micro

USB 2.0 microUSB

• rychlost až 480 Mbps
  • nejčastěji pro mobilní telefony, externí disky, digitální fotoaparáty a podobné příslušenství
 usb3-a

USB 2.0 / 3.0 / 3.1 typ A

• rychlost až 10 Gbps pro USB 3.2 Gen2
  • nejčastěji pro počítače, notebooky, flash disky, externí disky
 usb3-b

USB 3.0 / 3.1 typ B

• nejčastěji pro tiskárny, skenery, externí 3.5" disky a externí mechaniky
 usb3_micro

USB 3.0 / 3.1 microUSB

• nejčastěji pro externí 2.5" disky
 usb-c

USB-C

• rychlost až 20 Gbps pro USB 3.2 Gen2x2, s příchodem standardu USB 4 pak až 40 Gbps
  • univerzální konektor pro všechny typy zařízení
  • konektor USB-C automaticky neznamená možnost přenášení obrazu, zařízení musí podporovat standard DisplayPort Alt Mode
  • konaktor USB-C neznamená automaticky rychlý přenos dat - některá zařízení či kabely podporují pouze USB 2.0
 tb3

• rychlost až 40 Gbps
  • není plně kompatibilní se standardem USB 3.1 (předpokládá se vyšší kompatibilita se standardem USB 4)
  • univerzální konektor pro všechny typy zařízení (rozměrově shodný s USB-C)

Značení a specifikace standardů USB

Ačkoliv tvar a barva konektoru nám mohou napovědět, se kterou generací USB rozhraní se setkáváme, jednoznačné určení může poskytnout jen symbol příslušného standardu přímo na zařízení nebo v přiložené dokumentaci.

Problém může představovat i rozdílné označování jednotlivých standardů v rámci USB 3 - jednak kvůli průběžným změnám oficiálního značení standardu, jednak kvůli časté neznalosti tvůrců marketingových textů a popisů zboží.

V následující tabulce vám přinášíme přehled aktuálně platného označení (které už by se snad měnit nemělo), včetně příslušných symbolů a dříve nebo nesprávně používaného označení tak, abyste si vždy vybrali ten správný kabel. Podrobněji jsme pak problematiku označování rozebrali v tomto článku.

Standard Symbol na obalu či v dokumentaci Symbol na konektoru či kabelu Symbol v případě podpory napájení dle standardu Power Delivery

USB 2.0

• délka kabelu až ? m*

• USB 40